Kalauutiset

23.8.2018 14.38

Rauman kalasatama toimii hyvin

Mitä kuuluu hankkeelle? -sarjassa esitellään hankkeita, joita olemme olleet rahoittamassa. Nyt vuorossa Rauman kalasatamatoiminnan käynnistäminen.

Verkko Rauman kalasatama 1
Rauman kalasatamaosuuskunnan puheenjohtaja Matti Loutti ja Raumanmeren kalastusalueen isännöitsijä Marjo Aikko (Rauman kaupunki) esittelevät kesätauolla tyhjillään olevaa kalankäsittelytilaa. Takana on leveä ovi kylmiötilaan ja oikeanpuoleinen ovi vie sosiaalitiloihin. Kuvaajan takana ovat jääkoneet, joihin on pääsy avaimella ulkoa.


Rauman vanha kalasatamarakennus oli jäänyt tyhjilleen ja sen käyttötarkoitus oli muutettu. Ely-keskukselta tuli kaupungille muistutus, että kalastajille pitää järjestää tilat. Rauman kaupunki rakennuttikin vuonna 2016 Ely-keskuksen tuella uuden satamarakennuksen.

Marraskuussa 2016 Raumanmeren kalastusalueen isännöitsijä Marjo Aikko alkoi vetää Rauman kaupungin hallinnoimaa hanketta, jonka tavoitteena oli käynnistää kalasataman toiminta uudella tavalla ilman yrittäjää. Aikko järjesti useita tilaisuuksia, joissa kartoitettiin mahdollisia käyttäjiä ja kuultiin kalastajien tarpeita ja toiveita. Myös kalatalousaktivaattori Petri Rannikko oli avuksi tässä vaiheessa.

Toukokuussa 2017 perustettiin osuuskunta, jossa on aktiivikalastajien lisäksi muitakin tahoja tukemassa hanketta. Kaupunki vuokraa kalasatamaa osuuskunnalle. Sataman tiloilla on saatu laitoshyväksyntä, ja siellä käsiteltyä kalaa voidaan myydä eteenpäin ravinnoksi.  Hankkeen puitteissa Pyhäjärvi-instituutti teki omavalvontasuunnitelman ja kalastajat saivat myös mahdollisuuden suorittaa hygieniapassin, jota ilman tiloissa ei saa toimia. Lisäksi on laadittu sataman käyttösäännöt.

Kalasatamassa on puitteet kalojen säilytykseen ja käsittelyyn, jäiden saamiseen ja varusteiden kuivaamiseen, sekä sosiaalitilat. Tarkoitus on räätälöidä palvelut niin, että jokainen kalastaja saa tarvitsemansa, aina pelkän jään hakemisesta kaikkien palvelujen hyödyntämiseen.

Osuuskunnan puheenjohtaja Matti Loutin mukaan uudet tilat on otettu hyvin vastaan ja kaikki on toiminut hyvin. Osakkaita oli aluksi 10, nyt 13. Muutama sitoutunut aktiivijäsen on toiminnassa mukana isolla panoksella, ilman palkkaa. Tilojen toiminnoista peritään pieni maksu käytön mukaan. Tuotantotilat ovat toistaiseksi vain osuuskunnan käytössä. Kalasatamassa on myös kaksi jääkonetta, joista myös ulkopuoliset voivat hakea jäitä. Hinta on hyvin edullinen, ja koneet ovatkin kovassa käytössä.

Tulevaisuudensuunnitelmissa on varustelutason parantaminen, tarpeen olisi esimerkiksi halkaisukone. Ulos tarvittaisiin nosturi ja laituriin sähköistys. Kalasataman toimintaan liittyvät oleellisesti laiturit, joita osuuskunta hallinnoi. Parhaillaan on 12 paikkaa vuokrattuina.


Palaa otsikoihin