Kalauutiset

17.9.2018 13.42

Koululaiset innostuneet lähikalasta

"Kalaoppia kouluihin" tutustuttaa koululaisia lähikalaan sen hankkimisesta ruuan valmistukseen asti. Mitä kuuluu hankkeelle?

Kalaoppia kädet ja kala
Monet lapset ja nuoret jäävät ilman tietoa ja opastusta kalastukseen ja kalankäsittelyyn liittyvistä asioista. Ellei omakohtaista kokemusta näistä ole, voi tuore kotimainen lähikala jäädä käyttämättömäksi resurssiksi.

Tähän on osaltaan tuonut parannusta Satakunnan Kalatalouskeskuksen hallinnoima hanke ”Kalaoppia kouluihin”, jonka tarkoituksena on yhdessä koulujen kanssa toimimalla lisätä lasten ja nuorten tietämystä kalatalouselinkeinoista, kalankäsittelystä ja kalojen biologiasta. Hanke alkoi vuoden 2017 alussa ja osoittautui menestykseksi, joten sille tehtiin myös jatkohanke ”Kalaherkut haltuun”, joka kestää vuoden 2019 loppuun.


Hankkeen ruokaan liittyvä osuus on toteutettu Maa- ja kotitalousnaisten kanssa ja kalastus- ja kalatalouspuoli Satakunnan Kalatalouskeskuksen toimesta. – Meidät on otettu erittäin hyvin vastaan, kertoo Länsi-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Anna Kari. – Koulut ovat olleet tässä mielellään mukana ja tilaisuudet ovat sujuneet hienosti.

Kouluissa tarjolla olevat tilat ja tuntimäärät ovat erilaisia, ja se on hieman vaikuttanut kalainfotilaisuuksien sisältöön. – Kysymyksessä on kahden - kolmen tunnin paketti, jonka aikana kalabiologialla, kalankäsittelyllä ja kalastusinfolla on oma osuutensa. Kalastusammattiin on tutustuttu videoesityksen avulla sekä kalatalouskeskuksen asiantuntijan puheenvuorossa. Kalapäivistä innostuneena kouluissa on saatettu innostua erikseen onkiretkistä tai kalatori- tai satamavierailusta, kertoo Kari.

Ruokaosuudessa on vaihtelevasti opeteltu tekemään ruokaa kalasta. Tunneilla on savustettu kalaa sähkösavustimella, paistettu kalaa tai tehty vaikkapa kalapullia. – Olemme halunneet tutustuttaa lapset nimenomaan aivan tuoreeseen kalaan, joka on yleensä eri asia kuin kaupan kalatiskille matkojen takaa tuotu ja pitkään asiakasta odottanut saalis. Oppilaat ovat olleet innostuneita, tunneilla on ollut hauskaa ja ruokia onkin maisteltu mielellään.

Anna Karin mielestä hanke on tarpeellinen ja onnistunut. – Tähän mennessä hankkeen puitteissa on lähinnä Porin ja Rauman seudulla tavoitettu n. 1200 nuorta. Tällaista toimintaa voisi hyvin olla aivan jatkuvalla pohjalla. Erityisen hienoa tässä on, että tutustutaan konkreettisesti lähikalan käyttöön ja ymmärretään, kuinka pienellä vaivalla voi saada hyvää ruokaa. Ja että tuoreella lähikalalla on aivan oma arvonsa.

 Marjo Aikon blogiteksti aiheesta:

https://www.proagria.fi/blogit/lansi-bloggaa/2017/09/20/missa-sen-sydan-on

 Mitä kuuluu hankkeelle? -sarjassa esitellään hankkeita, joita olemme olleet rahoittamassa.

Sähkösavustin pihalla
Kuvat: Kalaoppia kouluihin -hanke

Palaa otsikoihin