Kalastajia ja kalataloutta

24.6.2015 14.40

Suolasilakka vaihtunut erilaisiin maustekaloihin

Tässä työssä sesongit merkitsevät paljon. Kun juhannuksesta on päästy, ruvetaan valmistautumaan jouluun, sanoo Pyhämaan Ihamossa toimiva kalastaja Vento Aalto. Hän on erikoistunut maustesilakoiden tuottamiseen.
Aivan kuten juhannuksen allakin, maustesilakoiden tuotanto tiivistyy ennen joulua. Aallon kotitilan kalahallissa työskentelee tällöin yleensä kourallinen maustesilakka-ammattilaista isännän ohella.
vento aalto
- Maustesilakoiden valmistus on ennen kaikkea käsityötä, joka vaatii ihan omat reseptinsä. Kukaan ei ole vielä keksinyt konetta, joka esimerkiksi osaisi rullata silakoita, Aalto naureskelee. Vento Aalto on neljännen polven kalastaja, jolle silakoiden maustamistyö on tuttua jo lapsuudesta saakka. Selvä ero menneisiin aikoihin on kuitenkin nähtävissä.

- Silloin on minäkin koulupoikaikäisenä näihin hommiin tulin mukaan, purkitettiin hyvin paljon suolasilakkaa. Sen menekki on kuitenkin laskenut vuosi vuodelta. Nyt ihmiset haluavat entistä pienempiä purkkeja ja yhä uudenlaisia reseptejä. Itse asiassa uusia tuotteita tulee markkinoille nykyään joka vuosi, Aalto sanoo. Niinpä kiivaimpaan kiireaikaan varttikilojen purkkeja valmistuu jopa 800-900 päivässä.

Kausisesonkien ohella maustesilakan menekki on paljolti riippuvainen eri puolilla Suomea järjestettävistä festivaaleista ja silakkamarkkinoista. Vento Aalto sanookin, että erilaisissa kilpailuissa menestyminen lisää kalojen kysyntää.

- Laskin kerran, että me olemme saaneet näillä omilla tuotteillamme kaikkiaan 41 erilaista kunniakirjaa tai pokaalia. Se on aina ollut nähtävissä, että kun vaikkapa Stadin markkinoilla menestyy palkinnoille asti, alkaa juuri palkinnon voittaneilla tuotteille olla kysyntää. Kuluttajat ovat valistuneita ja seuraavat asioita hän sanoo.

Kaiken kaikkiaan reseptiikassa on tapahtunut voimakas muutos, johon ovat vaikuttaneet sekä halu löytää uudenlaisia makuja että myös tuotteiden ominaisuuksien entistä parempi tuntemus. Vento Aalto kiittelee onnistuneista resepteistä vaimoaan Leenaa, jolla on kalapuolelta vankka kokemus ja tietämys.
_ESA5432-1
- Asiakkaat ovat erittäin tarkkoja ja huomaavat kyllä, jos ennen on tiettyä maustesilakkaa tehty tuoreesta fileestä, joka sitten vaihdetaankin pakasteesta tehtyyn. Esimerkiksi kalan pehmeys saattaa muuttua huomattavastikin pakastusvaiheen takia, Vento Aalto sanoo.

Myös sesonki vaikuttaa reseptiikkaan. Niinpä esimerkiksi joulun aikana myydään glögi-inkiväärisilakkaa, jossa mausteina ovat mm. mustikka, mustaherukka, kaneli, inkivääri, kardemumma, neilikka ja pomeranssinkuori. Muita suosittuja joulun ajan silakoita ovat esimerkiksi chili-valkosipulisilakka, lime-pippurisilakka ja herkkusilakka, jossa tuttuina mausteina ovat purjo, tilli, porkkana, sipuli, neilikka ja maustepippuri. Vanhalle kunnolle suutarinlohelle löytyy aina ostajansa.
 
Lähialueille, eli käytännössä Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan Vento Aalto kuljettaa tuotteet itse. Hänen maustesilakoitaan on kuitenkin saatavissa lähes kaikkialla maasss aina Pohjois-Suomea ja Savoa myöten. Tarjonta kaukaisimmille alueille hoituu kalatukkujen avulla. Maustesilakoiden valmistus on muuttunut jo niin merkittäväksi tuotannoksi, että varsinaiseen kalastamiseen ei käytännössä jää enää aikaa.

- Alkuaikoina meillä oli oma troolarikin, mutta nykyään tuotteisiin tarvittavat silakat ostetaan. Kalastaminen harvoilla verkoilla toki sentään jatkuu edelleen, Vento Aalto sanoo.
vento rantavajat ihamo


Palaa otsikoihin