Kalastajia ja kalataloutta

4.3.2015 12.12

Kaukaakin tulevat asiakkaat löytävät kyllä väylän Skaddiin

Timo Kuuskerin kalastustukikohta Skaddi sijaitsee Merikarvian Ouran saariston eteläpäässä. Reitti sinne on yhtä kivikkoinen ja mutkikas kuin koko Ouran alue.
Silti sinne löytävät varsin vaivattomasti tiensä asiakkaat, joita saapuu nykyään Australiaa, Kiinaa ja Japania myöten.
kalastaja timo kuuskeri (3)
Sanotaan, että Ourassa on yhtä monta saarta kuin vuodessa on päiviä, mutta Kuuskerin mukaan liikkuminen alueella on kuitenkin helppoa, kun vain tuntee ne kivet.

- Minäkin olen täällä liikkunut ja touhunnut kalastuksen parissa kymmeniä vuosia. Sinä aikana kyllä oppii reitit ja asiakkiaiden kiinnostuksen kohteet. Skaddissa on hienot mahdollisuudet kalastukseen,metsästykseen ja vaikka kokousten pitoon.

Saari ulapan reunalla

Merikarvian Alakylän ammattikalastajilla oli aikoinaan oikeus tehdä tukikohta saarelle kalastuskautta varten. Ei tarvinnut aina mennä maihin selvittelemään pyydyksiä. Pyydykset saatiin nopeasti takaisin veteen ,kun matkoihin ei tuhrautunut aikaa.

Sittemmin ovat ajat muuttuneet ja Kuuskeri on jäänyt lajinsa viimeiseksi. Muitten sukujen majat ovat enää vain satunnaisessa lomakäytössä.

Kalamajat olivat alun perin samanlaisia kuin esimerkiksi Pyhämaan Pirhassa ja Kalajoen Kallan saarissa: pieni huone, jossa oli sänky ja tulisija, toisessa päässä varasto kalastustarpeita varten.

Timo Kuuskeri on saanut luvan hieman modernisoida mökkiään sisältä. Tupaan on tehty takka ja seinät on eristetty. Aggregaatilla saadaan sähköä elämisen perustarpeisiin.
kalastaja timo kuuskeri (2)

Lisätuloa elämysmatkailusta

Timon ammattikalastajan ura alkoi jo kuusitoistavuotiaana ja olisi saattanut jo päättyäkin EU-kiemuroihin, jollei hän heti alusta saakka olisi liittänyt peruskalastukseen elämysmatkailua. Silloinen Rosenlewin markkinointipäällikkö Reino Stenberg toi ensimmäiset maksavat asiakkaat vuonna 1984, jolloin elämysmatkailusta ei paljon tiedetty.

– Olen yrittänyt näyttää asiakkaille, miten perinteinen kalastaja eläisi jos niitä vielä olisi. Päivällä käydään pyydyksillä ja syödään meren antimia saaren tapaan. Skaddin sauna lämpiää iltaisin, ja auringonlasku Ouran pookin taakse on todellinen elämys.

- Saaren vierasmajassa on tilat kuudelle yöpyjälle ja viereisen luodon luotsituvassa on sänkyjä niin, että tänne on helppo majoittaa täysi tusina, kuvailee Timo Kuuskeri.

Hyvin tehty työ on paras mainos

Kuuskeri sanoo, ettei ole koskaan satsannut mainontaan vaan on yrittänyt tehdä työnsä mahdollisimman hyvin. Hyvä kello kuuluu kauas. Pääosa asiakkaista on yrityspuolelta.

- Suuri osa asiakaskunnasta on vakituisia,yleensä yrityksiä, ja ne tuovat tänne mielellään kaukaisia vieraitaan. Vuosikymmenten aikana ehtii syntyä toimiva verkosto.

Merikievarin ja julkisuudessa paljon olleen Jouko Elevaaran läheisyys on tuonut paljon artistiasiakkaita, jotka lataavat akkuja keikkaputkien välillä.

– Kerrankin aamukuudelta istuin rantakivellä, kun Reijo Taipale availi ääntään laiturilla auringon noustessa ja kappale oli osuvasti Satumaa.

Kuuskerille rakkain kala on silakka. Sitä hän pyytää talvella troolilla. Mutta Skaddissa tärkeimmät kalat ovat siika, lohi ja ahven.

- Täällä pääsee katsomaan, miten ammattilaiset kokevat pyydyksiään tai voi vaikka itse vetää uistinta. Kalaa tulee toisinaan hyvin. Täällä ovat vedet puhtaita.
kalastaja timo kuuskeri (4)


Palaa otsikoihin